E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Miso hungry

In deze tarte tatin met appel en ijs gebruik je ook miso pasta, wat hem een bijzondere smaak geeft. Door de appels te pocheren verliezen ze geen vocht in de taart. Zelfs het ijs is zelfgemaakt!

Geraldine

Recept van
Geraldine

Taart
(23) reviews

Ingrediënten

Vanille-ijs

  • 3 eigeel
  • 75 gram kristalsuiker
  • 150 gram volle melk
  • 125 gram slagroom
  • 1 vanillestokje
  • Snufje zout

Karamel-appels

  • 8 Jonagold-appels
  • 175 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 125 gram roomboter
  • 25 gram miso-pasta

Snelle bladerdeeg

  • 200 gram tarwebloem
  • 250 gram ijskoude roomboter
  • 90 gram ijskoud water
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • 3 gram zout

Bereidingswijze

Tarte tatin met appel en ijs

Een tarte tatin met ijs is volgens Janny altijd een perfecte combinatie. Daar blijf je van dooreten.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Roomijs-accessoire staande mixer
  • Handmixer
  • Luchtdicht bakje met deksel

Voorbereiding voor tarte tatin

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.

Vanille-ijs

  • Snijd het vanillestokje open en verwijder het merg.
  • Verwarm de melk samen met het vanillemerg en de vanillepeul in een steelpan op middelhoog vuur tot het suddert.
  • Klop in de tussentijd het eigeel en de suiker tot een luchtig mengsel.  
  • Voeg een lepel van de warme melk toe aan het eigeel-suikermengsel en mix goed door.
  • Voeg een tweede lepel toe en meng opnieuw goed. 
  • Giet alles in de pan met de melk en laat rustig opwarmen tot 75 graden.
  • Zeef het mengsel en laat afkoelen in een luchtdicht bakje. 
  • Mix de slagroom en het vanille-mengsel zodra het is afgekoeld.
  • Giet over in de ijsmaker en draai voor minimaal 20 minuten.

Bladerdeeg

  • Rasp de koude boter in het bloem, meng en voeg het water toe. 
  • Kneed met de vlindergarde totdat het een geheel vormt.
  • Wikkel het deeg stevig in plastic.
  • Leg het deeg in de koelkast voor 30 minuten. 

Karamel-appels

  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen. 
  • Snijd de appels door de helft en leg ze met de platte kant op de snijplank.
  • Snijd de appels in plakjes, maar snijd ze niet helemaal door zodat een waaier gevormd kan worden.
  • Kook de suiker in een ovenbestendige koekenpan tot een bruine kleur.
  • Voeg de boter toe zodra de suiker bruin kleurt en roer de boter erdoor. 
  • Voeg de miso-pasta toe en mix het goed door.  
  • Voeg de appels toe en kook minstens 5 minuten in de karamel totdat er wat vocht is verdampt.  
  • Arrangeer de appels in een mooie vorm. 

Opbouw van de tarte tatin

  • Haal deeg uit de koelkast en rol het uit tot het ongeveer 3 millimeter dik is. 
  • Rol gaatjes en snijd een cirkel uit die groot genoeg is om de pan te bedekken. 
  • Snijd een paar gaatjes in het deeg ter ventilatie.
  • Leg de appels op de tarte tatin.
  • Bak de tarte tatin op 190 graden hetelucht voor ongeveer 45 minuten.
  • Laat de taart vervolgens even uitdampen en keer ‘m om op een plank.

Stap voor stap zien hoe Robèrt de tarte tatin maakt?

BEKIJK DE UIEN TARTE TATIN

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.