Verwen jezelf, of iemand anders met deze ontbijttafel vol lekkers uit Turkije. Leer in één recept een aantal basisrecepten uit de Turkse keuken
Bakbenodigdheden
- Deegroller
- Gietijzeren pan
- Pan
- Serveerbakjes
- Brander
- Kaasdoek
- IJsschep
- Staande mixer met toebehoren
- Koekenpan
- Kommen
- Theedoek
- Rasp
- Vergiet
- Keukenpapier
- Rooster
- Bakplaat
- Bakpapier
- Keukenweegschaal
- Kwast
- Garde
- Pollepel
Voorbereiding voor de ontbijttafel
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
Simit
- Meng de bloem, gist, zout en zonnebloemolie in een kom goed door.
- Voeg beetje bij beetje, al mixend, het warme water toe.
- Kneed dit tot een soepel deeg, dat niet meer plakt.
- Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 10 minuten rijzen.
- Roer de druivensiroop door 100 milliliter water.
- Strooi de sesamzaadjes over een diep bord.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en maak hier langwerpige bolletjes van.
- Rol twee bolletjes uit tot lange slierten.
- Vlecht deze slierten door ze langs elkaar te draaien, laat de uiteindes naar elkaar toekomen en maak een cirkel.
- Vlecht de uiteindes netjes in elkaar en druk dit goed aan.
- Rek de cirkel uit tot een gelijkmatig rondje.
- Dip de cirkel in de druivensiroop en laat het goed uitlekken.
- Rol de cirkel door de sesamzaakjes, leg het op een bakplaat en herhaal dit voor de andere deegbolletjes.
- Bak de simit 15 minuten, verlaag de temperatuur van de oven naar 210 graden en bak de simit nog eens 5 tot 7 minuten.
- Zet de simit apart voor de opbouw van de ontbijttafel.
Kıymalı Poğaça
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kneed de bloem, suiker, zout, yoghurt, bakpoeder, ei, boter en 25 gram olijfolie in een kom tot een soepel deeg.
- Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 10 minuten rijzen.
- Snijd de ui, peper, tomaat en peterselie fijn.
- Bak het gehakt rul in een pan.
- Voeg de ui en pepers toe en bak dit tot ze zacht zijn.
- Voeg dan de tomaat, peperpuree, zout, paprikapoeder en mahlep toe.
- Roer de peterselie door het mengsel en laat het afkoelen.
- Verdeel het deeg in porties van 45 gram en rol deze rond uit met een diameter van 15 centimeter.
- Verdeel de gehaktvulling over de helft van het deeg, vouw de randen naar elkaar toe en druk deze goed aan.
- Leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakplaat.
- Doe 1 eidooier en een snufje zout in een kom en klop dit los.
- Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en strijk met een vork langs de bovenkant van de broodjes.
- Bak de broodjes gaar in 23 tot 28 minuten in de voorverwarmde oven
- Zet de broodjes apart voor de opbouw van de ontbijttafel.
Ispanaklı Gözleme
- Meng de bloem, zout, olijfolie en het water tot een samenhangend deeg dat niet meer plakt.
- Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 30 minuten rusten.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en bol deze op.
- Snijd de spinazie grof en snijd de ui, rode peper en peterselie fijn.
- Meng de gesneden groente met een beetje zout, peper en olijfolie in een kom goed door.
- Verkruimel vervolgende de witte kaas boven de spinazie en meng dit goed door.
- Rol de deegbolletjes uit in een rondje van 1 tot 2 millimeter dik.
- Verdeel de spinazievulling over de helft van het deeg, vouw de randen naar elkaar toe en druk deze goed aan.
- Bak de broodjes gaar in een gietijzeren pan met een laagje olie. Bak de broodjes ongeveer 3 tot 5 minuten per kant.
- Bestrijk de broodjes na het bakken met olijfolie en leg ze onder een theedoek.
Menemen
- Snijd de ui en paprika fijn en snijd de tomaten in blokjes.
- Bak de gesneden groenten in een gietijzeren pan zacht.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenconcentraat, een snufje zout en peper, oregano en rode peper toe.
- Kook dit mengsel tot de tomaten zacht zijn, maar nog wel hun vorm behouden.
- Kluts 5 eieren.
- Zet het vuur lager en schuif het tomatenmengsel naar 1 kant.
- Voeg de geklutste eieren toe aan de lege kant en roer dit rustig door tot een smeuïg roerei.
- Roer het tomatenmengsel door de eieren.
- Schep het mengsel in een menemenpan.
- Garneer het gerecht met peterselie en rode peper.
Mücver
- Rasp de courgettes en snijd de ui grof.
- Leg de courgetrasp in een vergiet, besprenkel het met zout en laat het even staan.
- Doe de courgettes na 10 minuten in een kaasdoek en pers 1/3 van het vocht eruit.
- Meng de courgettes, ui, bloem, eieren, dille en een snufje zout en peper in een kom goed door.
- Verkruimel de witte kaas boven het courgettemengsel en meng dit goed door.
- Vul een koekenpan met 0,5 centimeter zonnebloemolie en breng dit op temperatuur.
- Schep met een ijsschep het beslag uit de kom en frituur dit voor 5 tot 7 minuten.
- Leg de mücver op een rooster met keukenpapier om uit te lekken.
Opbouw van de ontbijttafel
- Bak de suçuk krokant.
- Doe alle bijgerechten in schaaltjes en zet dit op de ontbijttafel.
- Leg alle broodjes op de ontbijttafel.
- Zet de pan met menemen op de ontbijttafel.
- Serveer de plank met Turkse thee, Turkse theeglazen en suikerklontjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.