E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zondagochtend in Turkije

Wil je eens met iets anders ontbijten dan een broodje kaas? Ontdek deze Turkse ontbijttafel vol heerlijkheden. Verwen jezelf met Turkse bagels, verrukkelijk Turks roerei en nog veel meer lekkers om van te genieten!

Tim

Recept van
Tim

Hartig
Brood
(76) reviews

Ingrediënten

Simit

  • 500 gram patentbloem
  • 3,3 gram instant gist
  • 6 gram zout
  • 36 gram zonnebloemolie
  • 200 gram water, warm
  • 110 gram druivensiroop
  • 100 gram water
  • 200 gram witte sesamzaadjes

Ispanaklı Gözleme

  • 375 gram patentbloem
  • 76 gram olijfolie
  • 185 gram water
  • 3 gram zout
  • 400 gram babyspinazie
  • 1 gele ui
  • Snufje zwarte peper
  • 100 gram Turkse witte kaas
  • 1 gram Turkse rode peper
  • 10 gram peterselie
  • 15 gram olijfolie

Menemen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gele ui
  • 1 groene paprika
  • Snufje zout
  • Snufje peper
  • 2 tomaten
  • 3 eetlepels tomatenconcentraat
  • 0,5 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel Turkse rode peper
  • 5 eieren

Mücver

  • 3 courgettes
  • 0,5 gele ui
  • 60 gram patentbloem
  • 2 eieren
  • 10 gram verse dille
  • 75 gram Turkse witte kaas
  • 230 gram Griekse yoghurt, 10% vet
  • 400 milliliter zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Bijgerechten

  • Suçuk
  • Tahin
  • Pekmez
  • Reçel
  • Turkse witte kaas, Beyaz peynir
  • Turkse witte kaas, Dil peyniri
  • Turkse gele kaas 
  • Groene olijven
  • Zwarte olijven
  • Tomaten
  • Komkommer
  • Honing
  • Ongezouten roomboter
  • Room
  • Turkse thee
  • Suikerklontjes

Kıymalı Poğaça

  • 250 gram patentbloem
  • 125 gram Griekse yoghurt
  • 25 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 50 gram olijfolie
  • 45 gram ei
  • 1 eidooier
  • 15 gram bakpoeder
  • 4 gram zout
  • 4 gram kristalsuiker
  • 200 gram rundergehakt
  • 20 gram peterselie
  • 1 tomaat
  • 1 groene Turkse peper
  • 1 ui
  • 1 eetlepel Turkse peperpuree
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel Turkse rode peper
  • 2 theelepel mahlep
  • Snufje zout

Bereidingswijze

Tim - Zondagochtend in Turkije - Turkse ontbijttafelVerwen jezelf, of iemand anders met deze ontbijttafel vol lekkers uit Turkije. Leer in één recept een aantal basisrecepten uit de Turkse keuken

Bakbenodigdheden

  • Deegroller
  • Gietijzeren pan
  • Pan
  • Serveerbakjes
  • Brander
  • Kaasdoek
  • IJsschep
  • Staande mixer met toebehoren
  • Koekenpan
  • Kommen
  • Theedoek
  • Rasp
  • Vergiet
  • Keukenpapier
  • Rooster
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Keukenweegschaal
  • Kwast
  • Garde
  • Pollepel

Voorbereiding voor de ontbijttafel

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.

Simit

  • Meng de bloem, gist, zout en zonnebloemolie in een kom goed door.
  • Voeg beetje bij beetje, al mixend, het warme water toe.
  • Kneed dit tot een soepel deeg, dat niet meer plakt.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 10 minuten rijzen. 
  • Roer de druivensiroop door 100 milliliter water.
  • Strooi de sesamzaadjes over een diep bord.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke porties en maak hier langwerpige bolletjes van.
  • Rol twee bolletjes uit tot lange slierten.
  • Vlecht deze slierten door ze langs elkaar te draaien, laat de uiteindes naar elkaar toekomen en maak een cirkel.
  • Vlecht de uiteindes netjes in elkaar en druk dit goed aan.
  • Rek de cirkel uit tot een gelijkmatig rondje.
  • Dip de cirkel in de druivensiroop en laat het goed uitlekken.
  • Rol de cirkel door de sesamzaakjes, leg het op een bakplaat en herhaal dit voor de andere deegbolletjes.
  • Bak de simit 15 minuten, verlaag de temperatuur van de oven naar 210 graden en bak de simit nog eens 5 tot 7 minuten.
  • Zet de simit apart voor de opbouw van de ontbijttafel.

Kıymalı Poğaça

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Kneed de bloem, suiker, zout, yoghurt, bakpoeder, ei, boter en 25 gram olijfolie in een kom tot een soepel deeg.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 10 minuten rijzen. 
  • Snijd de ui, peper, tomaat en peterselie fijn.
  • Bak het gehakt rul in een pan.
  • Voeg de ui en pepers toe en bak dit tot ze zacht zijn.
  • Voeg dan de tomaat, peperpuree, zout, paprikapoeder en mahlep toe.
  • Roer de peterselie door het mengsel en laat het afkoelen.
  • Verdeel het deeg in porties van 45 gram en rol deze rond uit met een diameter van 15 centimeter.
  • Verdeel de gehaktvulling over de helft van het deeg, vouw de randen naar elkaar toe en druk deze goed aan.
  • Leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakplaat.
  • Doe 1 eidooier en een snufje zout in een kom en klop dit los.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en strijk met een vork langs de bovenkant van de broodjes.
  • Bak de broodjes gaar in 23 tot 28 minuten in de voorverwarmde oven
  • Zet de broodjes apart voor de opbouw van de ontbijttafel.

Ispanaklı Gözleme

  • Meng de bloem, zout, olijfolie en het water tot een samenhangend deeg dat niet meer plakt.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg in de kom, dek het af en laat het 30 minuten rusten. 
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties en bol deze op.
  • Snijd de spinazie grof en snijd de ui, rode peper en peterselie fijn.
  • Meng de gesneden groente met een beetje zout, peper en olijfolie in een kom goed door.
  • Verkruimel vervolgende de witte kaas boven de spinazie en meng dit goed door.
  • Rol de deegbolletjes uit in een rondje van 1 tot 2 millimeter dik.
  • Verdeel de spinazievulling over de helft van het deeg, vouw de randen naar elkaar toe en druk deze goed aan.
  • Bak de broodjes gaar in een gietijzeren pan met een laagje olie. Bak de broodjes ongeveer 3 tot 5 minuten per kant.
  • Bestrijk de broodjes na het bakken met olijfolie en leg ze onder een theedoek.

Menemen

  • Snijd de ui en paprika fijn en snijd de tomaten in blokjes.
  • Bak de gesneden groenten in een gietijzeren pan zacht.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenconcentraat, een snufje zout en peper, oregano en rode peper toe.
  • Kook dit mengsel tot de tomaten zacht zijn, maar nog wel hun vorm behouden.
  • Kluts 5 eieren.
  • Zet het vuur lager en schuif het tomatenmengsel naar 1 kant. 
  • Voeg de geklutste eieren toe aan de lege kant en roer dit rustig door tot een smeuïg roerei.
  • Roer het tomatenmengsel door de eieren.
  • Schep het mengsel in een menemenpan.
  • Garneer het gerecht met peterselie en rode peper.

Mücver

  • Rasp de courgettes en snijd de ui grof.
  • Leg de courgetrasp in een vergiet, besprenkel het met zout en laat het even staan.
  • Doe de courgettes na 10 minuten in een kaasdoek en pers 1/3 van het vocht eruit.
  • Meng de courgettes, ui, bloem, eieren, dille en een snufje zout en peper in een kom goed door.
  • Verkruimel de witte kaas boven het courgettemengsel en meng dit goed door.
  • Vul een koekenpan met 0,5 centimeter zonnebloemolie en breng dit op temperatuur.
  • Schep met een ijsschep het beslag uit de kom en frituur dit voor 5 tot 7 minuten.
  • Leg de mücver op een rooster met keukenpapier om uit te lekken.

Opbouw van de ontbijttafel

  • Bak de suçuk krokant.
  • Doe alle bijgerechten in schaaltjes en zet dit op de ontbijttafel.
  • Leg alle broodjes op de ontbijttafel.
  • Zet de pan met menemen op de ontbijttafel.
  • Serveer de plank met Turkse thee, Turkse theeglazen en suikerklontjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.