E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een mandje vol vijgen

In een botercrème mand verwacht je misschien niet direct vijgen, maar deze vijgentaart met walnoten is het proberen meer dan waard!

Dennis

Recept van
Dennis

Taart
(3) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 180 gram amandelpoeder
  • 5 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 80 milliliter karnemelk
  • 50 gram geroosterde walnoten, grof gehakt

Vijgen-kaneel cremeux

  • 400 gram verse vijgen, gehakt
  • 120 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 200 milliliter slagroom
  • 2 gelatineblaadjes
  • 4 gram kaneel
  • Sap van 1 citroen

Vanille-kaneel botercrème

  • 5 eiwitten
  • 345 gram kristalsuiker
  • 80 milliliter water
  • 450 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 6 gram kaneel

Decoratie

  • 4 vijgen
  • 2 kaneelstokjes
  • 50 gram bramen
  • 50 gram blauwe bessen

Bereidingswijze

Naast de vijgen proef je ook een vleugje kaneel en citroen in deze vijgentaart met botercrème. Een smaakcombinatie die je absoluut niet wilt missen!

Bakbenodigdheden Mandje vol verse vijgen - Dennis

  • 4 ronde springvormen
  • Staafmixer
  • Draaiplateau
  • Kommen
  • Zeef
  • Steelpan
  • Satéprikker
  • Rooster
  • Staande mixer met toebehoren

Voorbereiding van de vijgentaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.

Biscuit

  • Meng de eieren, merg van de vanillestokjes en kristalsuiker in een kom tot een schuimig geheel.
  • Zeef de bloem, maïzena, zout en amandelpoeder boven een kom.
  • Meng het bloemmengsel voorzichtig met het eimengsel.
  • Verwarm de boter in een steelpan.
  • Voeg de gesmolten boter toe aan het beslag.
  • Hak de walnoten grof en voeg ze toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag over 4 beklede springvormen.
  • Bak de biscuits gaar in 20 minuten.
  • Haal de biscuits uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Vijgen-kaneel cremeux

  • Pureer de vijgen met een staafmixer.
  • Meng de eidooiers en de kristalsuiker in een kom tot een romig geheel.
  • Verwarm de vijgenpuree, slagroom, citroensap en kaneel in een steelpan tot het bijna kookt.
  • Giet voorzichtig een beetje van het hete vijgenmengsel over de eidooiers en blijf goed roeren.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en verwarm wederom.
  • Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Laat de cremeux afkoelen tot kamertemperatuur en zet het in de koelkast.

Vanille-kaneelbotercrème

  • Verwarm de kristalsuiker en het water in een steelpan tot 120 graden.
  • Klop de eiwitten in een kom tot zachte pieken.
  • Giet de suikersiroop voorzichtig bij de opgeklopte eiwitten, als het een temperatuur heeft van 120 graden.
  • Klop het mengsel tot het iets is afgekoeld.
  • Voeg de boter toe en meng dit goed door.
  • Voeg het merg van de vanillestokjes en kaneel toe aan de botercrème en meng dit tot een glad geheel.
  • Doe de botercrème in een spuitzak.

Opbouw van de vijgentaart

  • Spuit een dun randje botercrème langs de rand van de cake en leg in het midden een laagje cremeux.
  • Herhaal dit voor alle cakelagen en eindig met een laag biscuit.
  • Spuit op de buitenkant van de cake een mandpatroon met botercrème.
  • Spuit boven op de taart toefjes met botercrème.
  • Verdeel een klein beetje cremeux over de bovenkant van de vijgentaart.
  • Decoreer de taart met appels, peren, vijgen, blauwe bessen en kaneelstokjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.