E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Wie schoen os Limburg is

De Limburgse Pauline is dol op het bakken van vlaai, daarom heeft ze voor dit streekproducten-spektakelstuk diverse vlaaivullingen gecombineerd in deze strak afgewerkte taart. Tijdens carnaval eten ze in Limburg Nonnevotten, een soort donuts. Daarmee garneert ze de taart.

Pauline

Recept van
Pauline

Taart
(10) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 550 gram boter
  • 850 gram suiker
  • 4 theelepels vanille-extract
  • 1 theelepel zout
  • 10 eieren
  • 800 gram bloem
  • 120 gram maïzena
  • 4 eetlepels bakpoeder
  • 750 milliliter karnemelk

Kersenvulling

  • 350 gram ontpitte kersen (ingevroren)
  • 160 milliliter kersensap
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 theelepel citroensap

Blauwe bessenvulling

  • 300 gram blauwe bessen
  • 1 eetlepel suiker
  • 0.5 citroen
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels maïzena

appelvulling

  • 375 gram Jonagold appels
  • 0.5 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram rozijnen
  • 20 milliliter amaretto

Abrikozenvulling

  • 183 gram abrikozen (vers en rijp)
  • 120 gram geleisuiker
  • sap van 1 citroen

Nonnevotten

  • 125 gram tarwebloem
  • 65 milliliter lauwwarme melk
  • 2 gram gist
  • 25 gram boter
  • 26 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 12 gram losgeklopt ei
  • 1 theelepel kaneel
  • zonnebloemolie

Swiss meringue botercreme

  • 9 eiwitten
  • 480 gram suiker
  • 750 gram roomboter
  • 3 theelepel vanille-extract
  • snuf zout
  • witte kleurstof
  • rode kleurstof
  • blauwe kleurstof

Drip

  • 50 milliliter slagroom
  • 100 gram witte chocolade
  • oranje kleurstof

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Rek
  • Springvorm(en) van ø 18 centimeter (6x)
  • Deegkleedje
  • Deegkrabber groot
  • Taartdrum van ø 23 centimeter
  • Frituurpan (met zonnebloemolie)
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Gasbrander
  • Kwast
  • Rasp
  • Spuitmondje rond ø 2 centimeter
  • Spuitzakken
  • Thermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Vet de springvorm(en) van ø 18 centimeter in en bekleed ze met bakpapier.
  • Verhit de frituurpan met zonnebloemolie op 175 graden.

Cake

  • Klop de boter, suiker, vanille-extract en zout romig.
  • Voeg de eieren een voor een toe.
  • Meng in een andere kom de bloem, maïzena en bakpoeder.
  • Roer om en om de droge ingrediënten en de karnemelk in delen door het botermengsel.
  • Verdeel het beslag in 6 delen. Ongeveer 450 gram per deel.
  • Stort elk deel in een springvorm.
  • Bak de cakes in 30-35 minuten gaar.

Kersenvulling

  • Giet de kersen af en vang het sap op.
  • Maak een papje van de suiker, maizena, citroensap en 1 eetlepel kersensap.
  • Breng de kersen met de overige 150 milliliter sap aan de kook op laag vuur.
  • Voeg het papje toe als het kersen-mengsel kookt.
  • Laat 10 minuutjes doorkoken.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Blauwe bessenvulling

  • Verwarm al roerend de blauwe bessen met de suiker, citroensap en 1 eetlepel water.
  • Laat 15 minuten pruttelen tot de bessen zijn geknapt.
  • Meng de maïzena met 1 eetlepel water en giet dit papje bij de blauwe bessen.
  • Breng het geheel nog kort aan de kook.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

appelvulling

  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Zorg dat je ongeveer 210 gram appel overhoudt.
  • Verwarm de appels met een bodempje water tot ze zacht zijn.
  • Laat de appels uitlekken en vang het vocht op.
  • Bind het vocht met de maïzena, suiker en kaneel.
  • Voeg het gebonden vocht samen met de rozijnen toe aan de appels.
  • Roer ook de amaretto erdoor.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Abrikozenvulling

  • Ontpit de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  • Verwarm de abrikozen met een bodempje water.
  • Laat ongeveer 10 minuutjes pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe.
  • Roer de citroensap erdoor.
  • Voeg de geleisuiker toe, breng aan de kook en roer goed door.
  • Laat 4 minuten doorkoken.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Nonnevotten

  • Roer het gist door de lauwwarme melk.
  • Meng de tarwebloem, boter, 6 gram suiker, zout en het losgeklopte ei.
  • Voeg ook de melk en gist toe.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Bol het deeg op en laat het afgedekt 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Verdeel je deeg in 10 delen en bol elk deegje op.
  • Dek af en laat nog eens 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Roer in een apart bakje de overige suiker door de kaneel.
  • Bak de deegbolletjes 3-4 minuten per kant in de voorverwarmde frituurpan.
  • Haal de warme nonnevotten door de kaneelsuiker.

Swiss meringue botercreme

  • Klop de eiwitten met een snuf zout au bain-marie luchtig.
  • Voeg de suiker toe als het eiwit een beetje begint te schuimen.
  • Verwarm het eiwit tot ongeveer 60 graden.
  • Zorg dat de suiker volledig is opgelost. Check eventueel tussen duim en wijsvinger.
  • Haal het mengsel van de warmtebron en mix tot stevige pieken op kamertemperatuur.
  • Voeg de roomboter in delen toe en mix tot een stevig geheel.
  • Voeg het vanille-extract toe en klop nog even door.

Drip

  • Verwarm de slagroom in een steelpannetje.
  • Haal de pan van het vuur als het begint te koken.
  • Voeg de stukjes chocolade toe.
  • Voeg de oranje kleurstof toe.

Opbouwen

  • Spuit een dijkje botercrème op de rand van de eerste plak cake.
  • Vul het midden met een vulling naar keuze.
  • Herhaal dit tot alle vullingen zijn gebruikt.
  • Strijk de taart af met de botercrème (maak eventueel witter met de witte kleurstof).
  • Laat dit opstijven in de koeling.
  • Maak ondertussen blauwe en rode botercrème van de overgebleven crème.
  • Veeg wat gekleurde botercrème langs de taart voor vlekken.
  • Doe de chocolade drip in een spuitzak en knip een hele kleine opening.
  • Ga langs de rand van de taart en laat steeds een druppel vallen.
  • Leg de nonnevotten bovenop de taart.
  • Decoreer met sprinkles.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.